Doğrudan Satış Nedir?

Doğrudan Satış Nedir? 

 

Doğrudan satış, ürünleri perakende olmayan bir ortamda tüketicilere doğrudan satmaktır. Bunun yerine satışlar evde, işte, internette veya diğer mağaza dışı yerlerde gerçekleşir. 

 

Bu yazımızda size farklı gelir akışlarını göz önünde bulundurmanıza ve olası dolandırıcılıklardan kaçınmanıza yardımcı olacak doğrudan satış hakkında tiyolar vereceğiz. 

 

Doğrudan satış ile distribütörler, tedarik zincirindeki aracılardan kaçınır ve ürünleri doğrudan tüketicilere satarlar. Geleneksel perakende ortamlarında, ürünler çevrimiçi olarak veya fiziksel bir mağazada satılır, ancak doğrudan satış büyük ölçüde satış görevlilerinin geleneksel olmayan ortamlarda müşterilerin önüne çıkmasına dayanır. 

 

Doğrudan Satış Nasıl Çalışır? 

Doğrudan satış, bölgesel dağıtım merkezi ve toptancı gibi ürün dağıtımına dahil olan birçok aracıyı ortadan kaldırır. Bunun yerine, ürünler üreticiden doğrudan satış şirketine, ardından distribütör veya temsilciye ve son olarak tüketiciye gider. Doğrudan satış yoluyla satılan ürünler genellikle tipik perakende satış noktalarında bulunmaz, bu da bir distribütör veya temsilci bulmanın, ürünleri veya hizmetleri satın almanın tek yolu olduğu anlamına gelir. 

 

Doğrudan satış genellikle parti planı ve pazarlama ağı şirketleriyle ilişkilendirilir. Bu şirketler doğrudan satış kullansa da, sadece onlar değil; Business-2-Business  (B2B) satan birçok işletme,  son müşterilerini hedeflemek ve onlara satış yapmak için doğrudan satışı kullanır. Örneğin, reklam veya ofis malzemeleri satan birçok şirket, temsilcilerini doğrudan hizmetlerini kullanabilen mağazalara gönderir. 

 

Doğrudan satış ile doğrudan pazarlamayı karıştırmamak gerekir. Doğrudan satış, bireysel satış görevlileri doğrudan tüketicilere ulaştığında gerçekleşir, oysa doğrudan pazarlama, bir şirketin doğrudan tüketiciye pazarlamasını içerir. 

 

Doğrudan Satış Türleri 

İşletme sahiplerinin doğrudan satıştan yararlanmasının çeşitli yolları vardır. Bunlardan bazıları: 

 

  • Tek seviyeli doğrudan satış 

  • Ev sahibi veya parti planı satışları 

  • Çoklu seviye pazarlama 

 

Tek seviyeli doğrudan satışlar genellikle bire bir, kapıdan kapıya veya yüz yüze sunumlar, çevrimiçi toplantılar veya kataloglar aracılığıyla gerçekleştirilir. Genel olarak gelir, hedef hedeflere ulaşmak için olası ikramiyelerle birlikte satış komisyonlarından kazanılır. Ev sahibi veya parti planı satışları, genellikle distribütörün veya temsilcinin evinde veya potansiyel bir müşterinin evinde bir sunum yapmasını içeren bir grup ortamında yapılır. 

 

Bazı durumlarda, bir şirket, bir işletmedeki kişilere satış yapabilir. Örneğin, bir emlak yazılımı satış temsilcisi, bir emlakçılar grubuna bir grup satış sunumu yapabilir. Gelir, satış komisyonlarından ve bazen diğer temsilcilerin işe alınmasıyla gelebilir. 

 

Çok katlı pazarlama (MLM), tek seviyeli ve parti plan satışları ile ilişkili olanlar dahil çeşitli yöntemlerle yapılır. MLM ile kazanılan gelir, satış komisyonunun yanı sıra distribütörün şirkete dahil ettiği diğer iş ortakları tarafından yapılan satışlardır. 

 

Doğrudan satışlar, yanlışlıkla MLM veya ağ pazarlaması olarak adlandırılabilir, ancak bu terimler birbirinin yerine kullanılamaz. MLM ve ağ pazarlaması bir doğrudan satış biçimi olsa da, tüm doğrudan satış sistemleri MLM'yi içermez. Örneğin, tek seviyeli pazarlamada, satış temsilcisine sadece kişisel olarak yaptıkları satışlar üzerinden komisyon ödenir; diğer satış ekibi üyelerinin işe alınması veya satışlarından kazanılan komisyonlar yoktur.